Kooiker Hulphondjes

Hulphondjes als mantelzorgers

Kooikerhondjes als 24/7 mantelzorgers

Door Uitgeverij Stedendriehoek BV
STEDENDRIEHOEK – Hoeveel mensen in Nederland een rolstoel hebben, is niet precies bekend. In de publicatie Meedoen met beperkingen is berekend dat er ongeveer 225.000 tot 250.000 mensen in een rolstoel zitten. Van hen wonen er circa 160.000 tot 185.000 zelfstandig en ongeveer 65.000
in een instelling, zoals een verzorgings- of verpleeghuis. Er zijn circa 150.000 mensen die
de rolstoel vrijwel permanent gebruiken (84.000 zelfstandig wonenden en 65.000
instellingsbewoners). Dit zijn een paar cijfers die de situatie weergeven.

Den Altforsterhof fokt al meer dan 40 jaar hondjes en stelt zich nu als doel om hulphondjes gratis op te leiden en te schenken aan met name kinderen en jong volwassen mensen. “Met het versoberen van de zorg in Nederland zijn mensen met een beperking vaak de dupe. Meer en meer is men afhankelijk van mantelzorgers, familie en vrienden. Afhankelijk zijn wil niet zeggen niet strijdbaar, niet gemotiveerd, niet positief… in tegendeel. Gemeentes nemen voor een deel taken van de overheid over, maar in het grote grijze gat moeten mensen met een beperking zelf oplossingen aandragen of eindeloos bij gemeentes en landelijke overheid aankloppen. Het is de moeite waard om eens te berekenen wat het de gemeenschap en de gemeente scheelt aan verzorgingskosten met een door ons geschonken hulphond. Ik kan u verzekeren dat het heel veel geld per jaar scheelt. Wat de oplossing is? Kooikerhondjes als 24/7 mantelzorgers.”

 

Het begint allemaal met de selectie. Welke pup is geschikt?

Op de leeftijd van 7 a 8 weken komt er een gedragsdeskundige die alle pups uitgebreid test. “De 6 weken daarvoor observeren wij en houden een dagboek bij. Samen bepalen wie van de pups een potentieel hulphondje is. Wij kiezen ervoor om het toekomstig baasje vanaf het prille begin te betrekken bij het totale proces, van dekking tot geboorte van de eerste les tot certificering.”

 

Wie leidt de hond op?

“We hebben een uitstekende trainster die voor ons werkt en die één keer per week in de thuis situatie komt. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring in het opleiden van hulphondjes. Toen we een trainster zochten waren er velen die wel mee wilden doen, maar wij zochten iemand met passie en bewogenheid. De trainster volgt alle ontwikkelingen op de voet en waar nodig zullen we zelf innovatief zijn en dat toepassen wat de hulphond ten goede komt.

 

“We leren het de hond”

Het eerste jaar gaat misschien een pup naar een gastgezin. Zij zorgen voor socialisering, zindelijk maken en het volgen van privé lessen. De commando’s die de hond in dat jaar leert zijn onder andere: Pak sjaal, jas, tas, telefoon, kam, zakdoek. Tijdens het tweede jaar worden de puntjes op de i gezet. Een volledig opgeleide hulphond volgt 100 commando’s probleemloos op. Daarnaast kunnen specifieke wensen van de cliënt worden aangeleerd, waaronder hulp bij het vervangen van een catheterzak.

 

“We beschikken over een trouwe groep adoptanten die het mogelijk maken dat we ons werk kunnen blijven doen. In ruil daarvoor komen we langs met een hulphondje, bezoeken we scholen en organiseren één keer per jaar een ‘meet and greet’. Iedere geschonken euro verdubbelen wij en transparantie staat hoog in het vaandel. Iedere euro komt tot op de laatste cent terecht bij de hulphond in opleiding.“ www.kooikerhulphondje.nl

 

Bij Brenda aan de Asselsestraat 132 staat een collectebus voor wie het werk van Den Altforsterhof wil steunen.